Veel gestelde vragen

Effectief bij alle pijnklachten, stress, maag en darmen, overgang, burn-out, migraine.

Acupunctuur geeft nauwelijks tot geen bijwerkingen. Veel gerapporteerde “bijwerkingen” van acupunctuur zijn, dat mensen zich meer ontspannen en energieker voelen na de behandeling… Maar dat zijn eigenlijk geen bijwerkingen: dat is juist óók de bedoeling.

Acupunctuur is geen erkend medisch beroep en wordt in Nederland tot de alternatieve geneeswijzen gerekend. Buiten Nederland heeft acupunctuur zich een plaats verworven binnen de zogeheten “integrale geneeskunde (Integrative Medicine)”, waarbij reguliere en niet-reguliere behandelwijzen elkaar aanvullen.

CUPPING BEHANDELING HAARLEM
Veelgestelde vragen acupunctuur, tuina en cupping.

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben.

Wat zijn de bijwerkingen van acupunctuur? Er zijn weinig bijwerkingen van acupunctuur behandeling. Een loom gevoel en algehele ontspanning wordt vaak ervaren. Het komt af en toe voor dat er een klein hematoom ontstaat op de insteek plek, doordat er een haarvaatje geraakt is.

Acupunctuur biedt vaak uitkomst. Met behulp van acupunctuur is het in veel gevallen mogelijk chronische zenuwpijn, fantoompijn en andere chronische pijnen sterk te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Voor het ogenblik kan iedereen zich nog acupuncturist noemen en dat houdt gevaren in voor zowel het beroep als voor de patiënt. De alternatieve geneeskunde mag de klassieke geneeskunde niet volledig aan de kant schuiven en evenmin de gezondheid of zelfs het leven van de patiënt in gevaar brengen.

Acupunctuur en afvallen. Wellicht is dit niet de eerste afslankmethode die in u op komt wanneer u start met afvallen, maar acupunctuur is zeer effectief gebleken als ondersteunende behandeling voor mensen die bezig zijn met afvallen. Een paar naaldjes in uw lichaam en de kilo’s vliegen eraf? Zo werkt het (helaas) niet.

lage rugpijn , rugklachten wat kan acupunctuur voor je doen?
lage rugpijn , rugklachten wat kan acupunctuur voor je doen?

De acupuncturist probeert de energiedoorstroming in bepaalde delen van het lichaam te herstellen. Dit doet zij door het inbrengen van dunne naalden op bepaalde punten in de meridianen. De acupuncturist, aangesloten bij de Nederlands Vereniging voor Acupunctuur, werkt altijd met wegwerpnaalden.

Acupunctuur is een onderdeel van de alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur wordt vanuit verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Lees meer over acupunctuur en vergoeding zorgverzekering.

Hoe snel merk ik effect? Meestal zijn er 6 behandelingen nodig, om echt te voelen of de acupunctuur werkt. Bij ziektes die lang aanwezig zijn is het gebleken dat sommige patiënten pas na 6-8 keer merken dat de behandeling effect heeft.

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de acupuncturist met u bezig is. Een eerste consult duurt ongeveer 45-60 minuten en kost € 50,00; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 65,00.

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur zit helaas niet in de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Omdat acupunctuur niet uit de basisverzekering wordt vergoed, maar vanuit een aanvullende verzekering, gaat het niet ten koste van je eigen risico.

De acupuncturist behandelt met kleine naaldjes die op acupunctuurpunten op het lichaam worden geplaatst. Voor extra ondersteuning krijgt u verblijfsnaaldjes in het oor. De behandeling doet geen pijn en zorgt ervoor dat u vol energie en doorzettingsvermogen uw stoppen met roken traject voortzet.

Spierontspanning. Met de Dry Needling behandelmethode bereiken we met een speciale dunne naald de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die zijn ontstaan in uw spieren. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna.

Als richtlijn houden we aan dat met 4-8 acupunctuur behandelingen de acute klachten aangepakt kunnen worden. voor chronische klachten hanteren we een richtlijn van 10-20 behandelingen. We adviseren om tijdens de eerste 1-2 weken van de behandelingen te beginnen met 1 á 2 behandelingen per week.

De eerste behandeling neemt ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag. Tijdens dit eerste consult zal de acupuncturist constateren hoe het is gesteld met uw energiebalans; zo komt ze een juiste acupunctuurdiagnose.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam.

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Let wel goed op de voorwaarden die door zorgverzekeraars gesteld worden. Zo voorkom je dat jouw behandeling niet of niet volledig wordt vergoed.