stress

Iedereen ervaart weleens stress, maar wat als het langer aanhoudt, hevig is of je stressklachten ervaart? Ernstige stressklachten dragen bij aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Dat wil je voor zijn. Maak jij je zorgen over jouw stressniveau en wil jij weten hoe je stress vermindert? Dan helpen wij je graag met passende hulp, maar ook aan relevante informatie. Lees hier wat stress precies is, welke symptomen er zijn, wat de oorzaken zijn, welke gevolgen het kan hebben en hoe je stress vermindert.

man - vrouw stress
Acupunctuur en tuina massage therapie Behandelingen van mannen en vrouwen.

Bij stress heb je het gevoel dat je niet aan de eisen kan voldoen die aan jou gesteld worden door je omgeving (of door jouzelf). Heb je bijvoorbeeld nog bergen werk te verzetten en komt de deadline steeds dichterbij? Of staat over een uur visite op de stoep en moet je nog beginnen met het huis opruimen? Dit zijn situaties waarin je stress kunt ervaren. Oftewel: de draaglast is groter dan de draagkracht.

Gezonde en ongezonde stress

Acute stress zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk functioneert in een noodsituatie, zoals bij gevaar of een intense inspanning. Je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je lichaam maakt adrenaline aan. Als het gevaar geweken is, of je hebt de taak voltooid komt je lichaam weer tot rust en moet je herstellen.
Er zijn ook emotionele situaties waarbij je langdurig stress ervaart en eenzelfde stressreactie ontstaat: scheiding, deadline voor werk of school, werkloos zijn, overlijden van een dierbare. Als de balans tussen stress en herstel niet aanwezig is, dan is de stress ongezond voor je.

  • Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft.
  • Praat er met iemand over die u vertrouwt.
  • Opschrijven waarover u piekert kan ook helpen.
  • Blijf goed voor uzelf zorgen met goede voeding, bewegen/sporten en genoeg ontspanning.
  • Probeer als u wilt ontspanningsoefeningen of mindfulness.
  • Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u begeleiden.
  • Bron: Thuisarts