Overgewicht

Obesitas
De meest voorkomende oorzaak van overgewicht is teveel (ongezond) eten en te weinig bewegen. Er is sprake van overgewicht wanneer je meer weegt dan normaal is voor jouw lengte. Er zijn verschillende manieren om dat te meten. Toch blijft het lastig te bepalen want wat is normaal? Er is in elk geval altijd sprake van overgewicht als je gewicht een gevaar wordt voor je gezondheid. Dat noemen we obesitas. Om te weten of dat bij jou het geval is, kun je het best vertrouwen op het oordeel van je huisarts. Obesitas verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, galblaasaandoeningen en kortademigheid. Maar dat is niet het enige. Ernstig overgewicht kan ook emotionele en sociale gevolgen hebben. Gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid en isolement kunnen voor veel problemen zorgen.

Obesitas, overgewicht Wat kan acupunctuur doen?
Obesitas, overgewicht Wat kan acupunctuur doen?

Wat kan acupunctuur doen?
Voor een acupuncturist is overgewicht geen strikt lichamelijk probleem. Hij benadert lichaam en geest als één geheel. Hij onderzoekt natuurlijk de lichamelijke oorzaken van je overgewicht. Hoe is het met je energiebalans? Functioneren de betrokken organen goed? Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat je spijsvertering optimaal gaat werken. Maar de acupuncturist vraagt zich ook af hoe het komt dat je te zwaar bent geworden.

Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht. Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger.

Ziekten gerelateerd aan overgewicht en obesitas zijn diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.

Bij overgewicht en obesitas geldt het advies om naar de huisarts te gaan om overige risicofactoren voor gezondheidsproblemen in kaart te laten brengen.


Heb je altijd een hongergevoel?
Eet je uit ongenoegen?
Stress?

Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat je een lichamelijk en geestelijk evenwicht gaat ervaren. Hierdoor verdwijnt de behoefte om overmatig te eten. In combinatie met een eventueel voedings- en/of bewegingsadvies zorgt dit ervoor dat je overgewicht op een gezonde manier verdwijnt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is per persoon verschillend. De acupuncturist kan je hierover meer vertellen.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) ontstaan als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan het lichaam verbrandt. Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen, wat uiteindelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van overgewicht en de moeite om gewicht te verliezen. Dit zijn de obesogene omgeving, individuele oorzaken en genetische invloeden. 

Obesogene omgeving als oorzaak van overgewicht

In Nederland hebben we te maken met een omgeving waarin energierijk voedsel overal en de hele dag door verkrijgbaar is. De verleiding om te veel en te vaak te eten en te drinken is daardoor groot. De beschikbaarheid van een goed wegennet en openbaar vervoer zorgt daarnaast voor een omgeving waarin de noodzaak om te bewegen minimaal is. Dit wordt de obesogene omgeving genoemd. De obesogene omgeving wordt als belangrijke oorzaak genoemd van de toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas in de afgelopen 40 jaar. 

Bron: Voedingscentrum