Hoofdpijn – Migraine en spanningshoofdpijn

Wat typeert migraine? – Hoofdpijn –

Hoofdpijn – Migraine verergert met fysieke inspanning. Patiënten ervaren soms van te voren aura’s (lichteffecten) en zijn tijdens de aanval zeer gevoelig voor fel licht en harde geluiden.

Hoe helpt acupunctuur en tuin massage?

Daarom gaan mensen meestal in een donkere kamer liggen tot de aanval over is. De meesten zijn erg misselijk en moeten soms braken. Migraine komt veel voor en lijkt in veel gevallen gerelateerd aan het hormoon oestrogeen: het komt 2,5 keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen.

Hoofdpijn - spanningshoofdpijn - acupunctuur bij migraine behandeling
acupunctuur en tuina therapie bij migraine behandeling.

Medicijnen tegen hoofdpijn.

De reguliere westerse geneeskunde probeert met diverse medicijnen om migraineaanvallen te voorkomen en verminderen, zoals bètablokkers, amitriptyline en natriumvalproaat.

Deze hebben echter ernstige bijwerkingen. De nieuwere medicijnen, onder meer met sumatriptan en rizatriptan, kunnen tijdens een aanval verlichting geven en deze soms zelfs stoppen. Maar dat werkt niet bij iedereen.

Wat kan TCG betekenen tegen hoofdpijn klachten?

Uit onderzoek komt naar voren dat acupunctuur positieve resultaten geeft bij het voorkomen van migraine, maar dat het ook tijdens een aanval kan werken.

Ter verlichting van de pijn tijdens en na een aanval – vaak houd je nog dagen last van stijve nekspieren, sombere gevoelens en ander ongemak – kunnen massagetechnieken zoals tuina en shiatsu verlichting geven.

Datzelfde geldt voor speciale qi gong-oefeningen. Ook de Chinese kruidengeneeskunde kent toepassingen bij migraine. Dezelfde aanbevelingen gelden voor andere vormen van spanningshoofdpijn.

Migraine en spannings- hoofdpijn

Migraine en spanningshoofdpijn zijn de meest voorkomende primaire soorten hoofdpijn. Cervicogene hoofdpijn is een van de meest voorkomende secundaire vormen van hoofdpijn.

Er zijn veel therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van hoofdpijn, waarvan farmacologische behandeling, fysiotherapie en cognitieve/gedragstherapie het meest voorkomend zijn.

Daarnaast wijken ook veel mensen uit naar alternatieve geneeswijzen. De wijde range van therapieën kan voortkomen uit een onvolledig begrip van de onderliggende pathofysiologie van hoofdpijn. Klinisch en wetenschappelijk bewijs suggereert dat de beste behandeling van mensen met hoofdpijn multimodaal moet zijn, bestaand uit farmacologische en non-farmacologische behandeling.

Voor behandelaars is het de uitdaging om bij iedere patiënt de juiste behandeling te vinden. Dit wordt bemoeilijkt door dat de effectiviteit van fysiotherapie bij ieder hoofdpijn type verschillend is.

Hoofdpijn – migranie – spanningshoofdpijn 3%

Ongeveer 3% van de wereldpopulatie heeft chronische hoofdpijn, in de vorm van spanningshoofdpijn of migraine. Mensen met hoofdpijn of migraine hebben vaak last van slaperigheid, wat tot een verhoogd risico op ongelukken kan leiden, een verminderde productiviteit en een verminderde kwaliteit van leven.

Zo’n 8 tot 30% van de algehele populatie heeft last van excessieve slaperigheid overdag. Zowel bij de algehele populatie als bij mensen met chronische hoofdpijnklachten is het een onderbelicht probleem.

Of er een relatie is tussen slaperigheid en migraine is nog nauwelijks aangetoond. Ook angst, depressie, slaapduur en slaapkwaliteit spelen een rol. De huidige studie onderzoekt de associatie tussen slaperigheid met migraine en hoofdpijn.

bron: psy

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij migraine