Depressie

De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) heeft een andere verklaring voor de effectiviteit van acupunctuur bij depressie. Zij stelt dat acupunctuur bij depressie zo goed werkt, doordat acupunctuur bepaalde blokkades in de energiehuishouding van ons lichaam opheft. Deze blokkades zouden depressie veroorzaken.

Depressief, lusteloosheid , acupunctuur kan een goede ondersteuning bieden bij depressieve klachten
Depressief, lusteloosheid , acupunctuur kan een goede ondersteuning bieden bij depressieve klachten.

De rol van acupunctuur bij depressie

In het algemeen wordt aangenomen dat acupunctuur het zenuwsysteem kan stimuleren en de afgifte van neurotransmitters kan beïnvloeden. Deze biochemische veranderingen hebben gevolgen voor de homeostatische mechanismen van het lichaam en verbeteren het lichamelijk en emotioneel welzijn. Studies wijzen uit dat acupunctuur een specifiek positief effect kan hebben op depressie via de stofwisseling in de hersenen, met name de afgifte van serotonine (Sprott 1998) en endorfine (Wang 2010). Acupunctuur kan ook een rol spelen in de regulering van dopamine (Scott 1997), noradrenaline (Han 1986), cortisol (Han 2004) en neuropeptide Y (Pohl 2002).

Behandeling

Acupunctuur kan veilig worden gecombineerd met reguliere westerse behandelingen, zoals antidepressiva en helpen de bijwerkingen te verminderen en het gewenste effect vergroten (Zhang 2007). Acupunctuur kan ook helpen om fysieke aandoeningen zoals chronische pijn te bestrijden (Zhao 2008), die een rol kunnen spelen in het ontstaan van depressie. Acupuncturisten doen vaak meer dan alleen de naalden zetten: ze geven leefstijladviezen die kunnen helpen in het verslaan van de depressie. Mensen die lijden aan depressie kunnen er veel baat bij hebben om op regelmatige basis een therapeut te zien die ze steunt.

Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie.

Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere.

 • Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in.
 • Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen.
 • Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk:
  • structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan
  • actief zijn: ga elke dag sporten/bewegen, blijf aan het werk
  • contact met andere mensen
 • De huisarts en de praktijkondersteuner kunnen hierbij helpen.
 • Als de depressie ernstig is of niet overgaat, zijn gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) mogelijk, en eventueel medicijnen.

Heb jij een depressie?

Heb jij een depressie? Iedereen heeft weleens een dipje, maar zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou niet over en overheersen negatieve gevoelens? Dit kan duiden op een depressie. Wil jij de regie weer terug en met meer plezier in het leven staan?

Wij helpen je graag met de juiste hulp, maar ook met relevante informatie. Lees hier wat een depressie is, welke symptomen je kunt herkennen, welke soorten er zijn en over behandeling depressie.

Toepassen van acupunctuur bij een depressie.

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat het toepassen van acupunctuur naast de reguliere zorg voor patiënten met een depressie opvallende verbeteringen oplevert. Na een periode van drie maanden waarin zij wekelijks een acupunctuurbehandeling ondergingen, waren hun klachten zo sterk afgenomen dat nader onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij depressie zinvol lijkt.

Genoemde verbeteringen werden niet waargenomen bij patiënten die in diezelfde periode alleen reguliere zorg ontvingen.

Onderzoek : antidepressiva bij de helft van de patiënten niet werkt.

Het onderzoek is uitgevoerd omdat is gebleken dat antidepressiva bij de helft van de patiënten niet werken. Daarbij komt dat veel patiënten hebben aangegeven een voorkeur te hebben voor een behandeling waarbij ze geen medicijnen hoeven te slikken, zoals acupunctuur of counseling (een laagdrempelige vorm van psychologische hulpverlening). Het was echter onduidelijk of deze behandelingen effect hebben bij een depressie. De onderzoekers wilden daarom de klinische effectiviteit van acupunctuur en counseling bij depressie onderzoeken, in vergelijking met de reguliere zorg. Het onderzoek vond plaats in Noord-Engeland.

Er werden 755 matig of ernstig depressieve patiënten onderzocht. Deze patiënten hadden een score van 20 of hoger op de zogenoemde Patient Health Questionaire 9, een vragenlijst die wordt gebruikt om de ernst van een depressie vast te stellen. De patiënten waren verdeeld over drie groepen:

 • Groep A: 302 personen die 12 keer wekelijks een acupunctuurbehandeling ondergingen en daarnaast reguliere zorg kregen, dat wil zeggen begeleiding van de huisarts en/of het gebruik van antidepressiva.
 • Groep B: 302 patiënten die 12 keer wekelijks een counselingsessie kregen en daarnaast reguliere zorg.
 • Groep C: 151 patiënten die alleen reguliere zorg ontvingen.

Na respectievelijk 3, 6, 9 en 12 maanden werd de patiënten gevraagd de vragenlijst opnieuw in te vullen. Na 3 en 6 maanden waren er significante verbeteringen waar te nemen in de groepen A en B. De scores op de vragenlijst waren aanzienlijk lager dan aan het begin van het onderzoek. In groep C was geen sprake van deze verbeteringen. Pas na 9 en 12 maanden waren dergelijke verbeteringen te zien in groep C.

Door de aard van het onderzoek is niet aan te geven welke aspecten van de acupunctuurbehandeling of de counseling heeft meest effectief zijn. Niettemin zijn de resultaten van het onderzoek een sterke indicatie voor het algehele effect van deze behandelingen. Een indicatie die erg interessant is voor patiënten en alle betrokken zorgverleners, aldus de onderzoekers. Neem bij klachten altijd eerst contact op met uw huisarts.

Bron: acupunctuur.nl