Chronische pijn

Chronische pijn, wat kun je eraan doen?

Pijn is chronisch als deze langer voortduurt dan het gebruikelijke verloop van een acute kwetsuur. Typische aandoeningen waarbij chronische pijn optreedt, zijn: artrose, reumatoïde artritis, lage rugpijn, schouder- en nekpijn, hoofdpijn en migraine, pijn bij (de behandeling van) kanker, fibromyalgie, zenuwpijn zoals ischias, aangezichtspijn, pijn bij Herpes Zoster, chronische overbelasting, zoals peesontstekingen, prikkelbare-darmsyndroom, blaasontsteking en endometriose. Bij sommige mensen leidt chronische pijn tot depressie.

Aandoeningen  Pijn is chronisch als deze langer voortduurt dan het gebruikelijke verloop van een acute kwetsuur. Typische aandoeningen waarbij chronische pijn optreedt, zijn: artrose, reumatoïde artritis, lage rugpijn, schouder- en nekpijn, hoofdpijn en migraine, pijn bij (de behandeling van) kanker, fibromyalgie, zenuwpijn zoals ischias, aangezichtspijn, pijn bij Herpes Zoster, chronische overbelasting, zoals peesontstekingen, prikkelbare-darmsyndroom, blaasontsteking en endometriose. Bij sommige mensen leidt chronische pijn tot depressie. Wat kan TCG bij chronische pijn betekenen?  De laatste jaren zijn verschillende grote, goed opgezette studies gedaan naar de werking van acupunctuur bij chronische pijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij chronische lage rugpijn, artrose, hoofdpijn, migraine en pijn na operaties. Naar andere vormen van chronische pijn is minder onderzoek beschikbaar, maar samengevat is er voldoende bewijs dat acupunctuur bij chronische pijn kan helpen. Behandeling  Bij de behandeling van chronische pijn zullen veel Zhong-therapeuten naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, beweging via qi gong om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Sommige therapeuten zetten kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.
Chronische pijn behandelen met tuina therapie.

Wat kan TCG bij chronische pijn betekenen?

De laatste jaren zijn verschillende grote, goed opgezette studies gedaan naar de werking van acupunctuur bij chronische pijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is bij chronische lage rugpijn, artrose, hoofdpijn, migraine en pijn na operaties. Naar andere vormen van chronische pijn is minder onderzoek beschikbaar, maar samengevat is er voldoende bewijs dat acupunctuur bij chronische pijn kan helpen.

De échte oorzaak van chronische pijn

Veelal wordt chronische pijn veroorzaakt door spanning in de spieren…

Bij de behandeling van chronische pijn zullen we naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, beweging via qi gong om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Sommige therapeuten zetten kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.

Meer informatie over de werking van acupunctuur en chronische pijnklachten.

Wat is het probleem bij chronische pijn?

Wanneer de spier aanspant stroomt het bloed dus niet. De spier raakt in een staat van gebrek wanneer het bloed er gedurende een langere tijd niet goed doorheen stroomt. De spier gaat minder functioneren en een pijnsignaal afgeven. De kracht neemt af, je kan de spier minder adequaat en krachtig aanspannen, het kost je meer moeite en er komt chronische pijn!  

Zorg goed voor jezelf om van chronische pijn af te komen

Het probleem is het langdurig aanspannen van de spieren zonder dat dit een lichamelijke functie heeft. Denk bijvoorbeeld aan het samentrekken van de billen tijdens het kijken van een spannende film. Het heeft geen functie en toch doen we het. We spannen spieren aan wanneer ze niet aangespannen hoeven worden. We spannen spieren soms ‘niet-functioneel’ aan. Gebeurt dit op regelmatige basis dan ontwikkelen we spierspanning(hypertonie). De spieren voelen dan stijf en gevoelig aan. Je kan in sommige gevallen zelfs minder goed bewegen omdat de spieren verkort aanvoelen.  Gaat dit zo langdurig door, dan ontwikkel je chronische pijn.

Een administratief werkneemster met hoge werkdruk trekt bijvoorbeeld de hele dag de schouders op tijdens het computerwerk. De monnikskapspier(musculus Trapezius) raakt overbelast en doet flink pijn aan het einde van de dag. Dit levert vaak ook hoofdpijn op.